Het Orlyplein voor station Sloterdijk in Amsterdam heeft een volledige transformatie ondergaan. Het grijze beton is verruild voor het frisse groen van bomen en beplanting, waardoor het plein een aantrekkelijkere, op mensen gerichte omgeving is geworden.

Het nieuwe plein is ontworpen via co-creatie met ondernemers, gebruikers, bewoners en de gemeente Amsterdam. Samen hebben zij nagedacht over de optimale invulling van het plein. Voor deze samenwerking ontving het Orlyplein op 9 juni 2016 de Gouden Zwaluw van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Deze prijs wordt uitgereikt aan overheden, bedrijven of personen die zich inzetten voor het bevorderen van natuur in de straat, wijk of stad.

Ontwerp genomineerd voor Landezine Award

Het ontwerp verbindt de promenade, die vanaf de centrale stationshal naar het Hemboogstation loopt, met het groene plein. Het geheel kijkt uit op het Brettenpark en bestaat uit kronkelende wandelpaden omringd door groen. De beplanting is gebaseerd op de oorspronkelijke flora en fauna van de Brettenzone, waardoor het Orlyplein het hele jaar door groen blijft.

Een bijzondere bijkomstigheid is de manier waarop de planten water krijgen. Speciale ondergrondse panelen nemen het regenwater op en verdelen het, wat zorgt voor een duurzame waterverdeling. Hierdoor kunnen de planten groeien in slechts 30 centimeter aarde.

Het plein biedt voldoende ruimte voor maar liefst 1000 fietsen, een essentiële voorziening in het drukke Amsterdam. Daarnaast is er een Kiss & Ride en ruimte voor eetkraampjes. Het plein is ook een aantrekkelijke plek voor toeristen, mede dankzij de culturele hotspot Bret, waar De Wilde Grond-, Weg- en Waterbouw de grond- en funderingswerkzaamheden voor heeft uitgevoerd.

Het tekenwerk en de engineering zijn uitgevoerd door Ruim Omgevingsontwikkeling. De uitvoering van het project is gedaan door Reimert Bouw en Infrastructuur en De Wilde Grond-, Weg- en Waterbouw.

 

 

Ontwerp:

 

Ruim Omgevingsontwikkeling

Bekijk meer projecten